?

Log in

kalchi
05 December 2013 @ 12:08 pm



"얼마나 만큼?"

 
 
kalchi
12 March 2013 @ 10:40 pm
61eb7fff44118111577324debc4654ff

Hmm. I've been wondering about this for quite some time. Well it's because I get the 'when you're getting married' questions everywhere I go (read: no complain here. I'm surprisingly fine if people ask me this. I don't get annoyed at all because I know they mean well and they like to tease us so I tak mind pun hehe) and it left me pondering sejenak. So I had this conversations with Apis when we went out the other day.

Pasal marriage.

Kenapa situasi sebelum berkahwin, yakni semasa berpacaran akan berubah selepas kita berkahwin. Ok contoh ek. Masa berpacar, ILY tak lekang dari mulut. Sebelum letak talipon misti kene cakap i lap you dulu kalo tak merajuk prffft. Panggilan untuk gf dan bf tak stended ah kalo tak panggil 'baby', 'b', 'ni', koman2 pon 'sayang' lah. Ok lah, I tidaklah ada isu pun dgn gelaran untuk bf gf ni. Isu kat sini, kenapa setelah beberapa tahun kawin (tak sampai 5 taun ni) susah sgt nak dgr husband/wife cakap bende2 romantik kat partner dia.

KENAPA.

I rasa expressing ILY to your partner sgt important. Bukan masa you tgh hangat berdating je. Bagi hadiah misalnya, penting juga. Dan boleh tak husband and wife pegang tangan masa kat luar. Omg ini mmg menyampah kot. Sebelum kawen, jgn kata pegang tangan, henbeg pun sebok nak tolong pegangkan prffttt. Bila dah kawin beranak pinak, jangan kata henbeg, barang anak kalo tejatuh pun bini yg kene ambik. Padehal bini tu tgh dukung anak. And the situation will change summore after 20 yrs kawin. It's like, you still care for each other, but the love and passion will no longer be the same when you get older.

KENAPA.

Tak boleh ke you maintain loving dan romantik sampai tua. I absolutely adore old couple yg masih jalan holding hands. And husband who still surprises his wife with roses. And couple who still call each other darling/sayang, walaupun dah tua beruban. How sweet is that. It's so sad that we rarely see this now. But when we do, it surely melts our hearts.